Contact Us

Contact Us

Barlow Rd Addition

Barlow Rd Addition

In the rolling suburbs of Beaverton, we had a client who wanted to add on a playroom for their children, and a secondary bathroom for guests to use while entertaining. With the layout of the home, it became apparent that there was only one place the addition could go, without disrupting the flow of the home. We built this 20×20 Addition off the back of their garage, which was initially a humble entryway/small family room leading to the kitchen and living room.

To begin, we graded the area that was going to host the new addition space. Fortunately, it was a flat area of grass so we made quick work of it. Once the ground was completely leveled, we were onto the construction of the addition. After pouring the foundation, we waited for it to cure so we could pull the forms and start attaching the floor joists. The framing and setting the trusses took about a week to complete, then we moved onto the sheathing and underlayment. Fortunately, it was only cold at this time, and the Oregon rain decided to take it easy on us. After only a single day of rain, the framing and sheathing was all complete. This allowed for us to start roofing and siding the addition to further protect the framing. Of course the next 2 weeks it poured, which we were fortunate and grateful to get ahead of.

After a couple of weeks of putting up with the rain, all the rough-in electrical, rough-in plumbing, windows, and the door were all installed. The bathroom shower tile was next at this point, in which we created a custom shower enclosure with a coffee and red-wine-toned tile. After this was completed, we ordered the midway inspections, and moved onto the final finishes! With the 5 windows and the door, there was a lot of potential for heat loss, so we used higher-rated insulation to help mitigate any drastic changes in temperature. Once we had the insulation and inspections completed, we installed the drywall, trim, and moved onto the exterior/interior paint. Once the paint was finished, we installed the fixtures and addressed any last-minute details prior to final inspection.

When it was finished, the playroom had the feel of a sunroom in some ways, as it had multiple windows looking out to the backyard. This is a great way for the parents to be able to see their children from outside, or inside the room looking out to the yard, which further enabled them to enjoy watching the kids play and grow up. This addition also included a backyard entry, both for convenience and to allow for it to be used as a bedroom later on. All in all, this space will be useful to the homeowners for a very long time, and we are so happy they loved it!